Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-05-02@20:30:30 GMT

معرفی کتاب | ویراست دوم در تمنای یادگیری

تاریخ انتشار: ۲۲ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۵۹۰۷۸۸

معرفی کتاب | ویراست دوم در تمنای یادگیری

اجتماع > آموزش - همشهری آنلاین:
ویراست دوم کتاب در تمنای یادگیری: جلوه‌هایی از زندگی و اندیشه‌های تربیتی ‌محمد‌رضا سرکار آرانی منتشر شد.

این اثر به کوشش محسن گلدانساز و محمد ناصری تدوین شده و انتشارات شرکت سهامی افست (17 آبان 1396) آن را منتشر کرده است.

ویراست دوم در تمنای یادگیری با سه گفت وگوی تازه با محمد رضا سرکار آرانی و پنج مقاله انتقادی از همکاران دانشگاهی او در ایران با طرح پرسش هایی در خور تامل در سه بخش تدوین و منتشر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

معرفی کتاب | در تمنّای یادگیری

در بخش اول، جلوه‌هایی از زندگی محمدرضا سرکار آرانی به قلم محمد ناصری به رشته تحریر کشیده شده است.

بخش دوم، شامل ده گفت وگو است و به مهم ترین موضوعات پژوهشی و اندیشه‌های تربیتی سرکار آرانی درباره درس پژوهی، برنامه درسی و ‌برنامه‌ریزی درسی، آموزش و توسعه، تربیت معلم، فناوری برای آموزش، کارکردهای دانشگاه و چگونگی کیفیت بخشی به آن در ایران و جهان، چرا ژاپن؟، شکست ها و ناکامی ها، و در جست و جوی چشم اندازی برای آینده اختصاص دارد. این موضوعات در قالب میزگرد و مصاحبه با حضور کارشناسان و صاحب نظران این حوزه‌ها همراه با بحث و نقد و بررسی اندیشه‌های تربیتی دکتر سرکار آرانی ارائه شده است.

بخش سوم، که ویژه ویراست تازه این اثر است، بر اساس بازخوردهای و پرسش‌های بسیار خوانندگان ویراست اول این کتاب که در روز نهم شهریور 1395 رونمایی شد و به بازار کتاب آمد، تدوین شده است.

این بخش شامل پنج مقاله از همکاران دانشگاهی ایران در باره نقد و بررسی این اثر و مباحث و پرسش‌‌‌های مطرح شده پیرامون آن است.

پرسش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که ذهن بسیاری از خوانندگان، به ویژه معلمان، دانشجویان و پژوهشگران برجستهء دانشگاهی ایران در علوم انسانی را به خود مشغول ساخته بود.

1. چه نسبتی میان کودکی سرکار آرانی با زندگی حرفه‌‌‌‌‌ای او در بزرگسالی وجود دارد؟
2. خانه، محیط و آموزش مدرسه‌‌‌‌‌ای چه سهمی در معجزه تربیت او داشته‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند؟
3. حضور سرکار آرانی در بزنگاه‌‌‌های و عرصه‌‌‌های بگومگو در جامعه، چگونه در پرورش مهارت‌‌‌های ارتباطی او نقش آفرین بوده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند؟
4. چالش‌‌‌های روش تازه او برای بالندگی اعضای هیات علمی و بهسازی آموزش دانشگاهی در ایران کدامند؟
5. چگونه می‌‌‌‌‌توان گفت و گوهای سرکار آرانی در بارهء کارکردهای آموزش عالی ایران را نقد کرد؟ و در عین حال امید او را به تحول کیفی آموزش عالی ایران را محقق نمود؟

همکاران دانشگاهی آقایان دکتر حمید علیزاده (استاد تمام دانشگاه علامه طباطبایی)، دکتر اسدالله مرادی (عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان)، دکتر محمد عطاران (استاد دانشگاه مالای در مالزی)، دکتر نعمت الله فاضلی (دانشیار پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی)، و دکتر مقصود فراستخواه (دانشیار موسسه پژوهش و برنامه ریزی آموزش عالی)، به ترتیب از اولین طراحان این پرسش‌‌‌‌‌‌‌ها بودند و خود به درایت به واکاوی آنها پرداخته‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند.

پنج مقاله‌ای که حاصل این جهد بلیغ برای نقد و بررسی ویراست اول این اثر است به قلم دوستان به ترتیب در ویراست تازه این اثر در بخش سوم آمده است.

به علاوه، برخی دیگر از پرسش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که فراوانی زیادی داشتند، تجزیه و تحلیل شد و در سه مصاحبه تکمیلی با دکتر سرکار آرانی (گفت وگوهای اول، دوم و نهم) مطرح گردید. پرسش‌‌‌های دقیقی مانند:

1.چرا ژاپن؟
2.چرا زندگی در غربت ادامه یافت؟
3.فرهنگ ژاپنی کدام انتظارات شما را برآورده کرده و چه تصوراتی را در شما بهم ریخته است؟
4.شما از ایران چه با خود به ژاپن برده بودید؟ تکیه گاه فکری و فرهنگی شما چه بود؟ به عبارت دیگر، کدام سازهء فکری و فرهنگی ایرانی شما در ژاپن کارآمدی دارد؟
5.شما در کجا مقهور عمق یا وسعت فرهنگی ژاپن شدید؟
6.اکوسیستم یا آنات تربیتی ژاپنی‌‌‌‌‌‌‌ها چه مختصاتی دارد؟
7.مهم ترین ناکامی‌‌‌های شما در راه طی شده کدامند؟
8.چنانچه به انتقادی بی پرده از تجربهء زیستهء خود دعوت شدید، چه برساخت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی را آشکار و حلاجی خواهید کرد؟
9.در همهء گفت وگوها و نوشته‌‌‌های شما امید موج می‌‌‌‌‌زند، آینده را چگونه می‌‌‌‌‌بینید؟
10.به زعم برخی پژوهشگران بین المللی که مقالات شما را برای اعطای بهترین جایزه‌‌‌‌‌‌‌ها ارزیابی کرده‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند پژوهش‌‌‌های اخیر شما تلاشی برای استعمارزدایی از روش‌‌‌های پژوهش در علوم تربیتی است، آیا این ادعا را قبول دارید؟
11.شما از مشاهده کلاس درس آغاز کردید، به پژوهش نظامدار در فرایند تدریس (درس پژوهی) رسیدید، روش آنالیز درس (درس کاوی) را در پژوهش‌‌‌های خود برجسته ساختید، و حالا هم به ترویج برساخته منحصر به فرد خود درس کاوی بین فرهنگی در جهان، مشغولید. ایران در فرایند تحول فکری و پژوهشی شما در کجا ایستاده است؟
12.شما از گزاره فهم فهم دگری فراوان سخن می‌‌‌‌‌گویید. این گزاره چه نسبتی با روش‌‌‌های تازه پژوهش شما دارد؟ منظور شما دقیقاً چیست؟
13.در روند تحول نسل‌‌‌های نوآوری در دهه‌‌‌های گذشته، ژاپن امروز در کجا ایستاده است و برای ایران چه درس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی دارد؟ ژاپن امروز برای ما درس‌‌‌های بیشتری دارد یا ژاپن دیروز؟ چرا؟
و... .

سرکار آرانی در همه گفت وگو‌های چندجانبه با صاحب نظران و در پاسخ به این مهم که برای بهسازی آموزش چه باید یا می‌‌‌‌‌توان کرد؟ این ایده را واکاوی کرده است که بهترین جا برای بهسازی آموزش، کلاس درس است، جایی که توسعه معنی می‌‌‌‌‌شود، سناریوهای فرهنگی آموزش در جریان‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند، فرایندها ساخته می‌‌‌‌‌شوند و جستارگشایی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی از درون لازم است تا آنها را به دقت واکاوی و بازسازی کنند.

پیش فرض اساسی سرکار آرانی در سراسر اثر حاضر این است که راه حل‌های بهبود در درون مسئله‌‌‌‌‌‌‌ها نهفته‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند!‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندیشه‌‌‌‌‌ای باید!
به زعم او نسخه‌های بیرونی اغلب تجربه‌‌‌‌‌ای به همراه دارند، ولی همیشه نسخه درمان نیستند! تجربه یکصد ساله بسیاری از کشورهای در حال توسعه و از جمله ایران نشان می‌‌دهد که بعضاً به مثابه پزشکی بدون درمان‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند! جهدی و‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندیشه‌‌‌‌‌ای از درون لازم است.

دست‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندرکارن تولید ویراست دوم کتاب در تمنای یادگیری رجائ واثق دارند که این اثر با وجود مقالات فرهیختگان و گفت و گوهای تکمیلی با دکتر سرکار آرانی (گفت وگو‌‌‌های اول، دوم و نهم) برای خوانندگان ویراست نخست، جذابیت و پرسش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌هایی تازه به همراه خواهد داشت و برای تازه واردان به بحث نیز بهانه‌‌‌های زیادی برای‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندیشه و گفت وگو با خود و دیگران را فراهم می‌‌‌‌‌سازد.
این کتاب گفت وگوهای حرفه برای بهسازی آموزش و یادگیری را رونق بخشد. بر این اساس، ‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندیشمندان و پژوهشگران محلی در موسسات آموزش عالی (اعم حوزه و دانشگاه) را به یاری فرا می‌‌‌‌‌خواند تا در اموری که به توجه بیشتر نیاز دارند،‌‌‌‌‌‌‌‌‌اندیشه کنند. اموری مانند آنچه در پنجاه دقیقه کلاس درس و روزهای مدرسه می‌‌‌‌‌گذرد، روش‌‌‌های تربیت، یاری برای توجه به تک تک فرزندان این سرزمین و درک توانایی‌‌‌های آنها، توانمندسازی معلمان، روش‌‌‌های بهبود مستمر معلمی، ارتباط فعال تر و شوق انگیزتر خانه و مدرسه، تعامل اجتماعی مدرسه و نهادهای جامعه محلی برای درک بهتر مسائل و واقعی تر ساختن آموزه‌‌‌‌‌‌‌ها و تجربه ها، ترغیب هم آموزی و تمرین پذیرش مسئولیت‌‌‌های فردی و اجتماعی و بهره گیری از ظرفیت‌‌‌های دینی، روانی، فرهنگی و زیست محیطی برای بهسازی زندگی آموزشی و از جمله، یاری رساندن به حفظ داشته‌‌‌های فرهنگی و زیست محیطی، نگاه به جهان به مثابه آزمایشگاهی برای یادگیری و مقایسه به مثابه لنز.

به تعبیر سرکار آرانی، در تمنای یادگیری گامی به پیش برای دعوت همگانی برای گفت و گو در باره روش‌‌‌‌‌‌‌ها و امکان‌‌‌های بهسازی آموزش و یادگیری است، تا کلاس درس جایی دوست داشتنی باشد، شوقی برای یادگیری بیافریند، آرامش بخش باشد، حظی از هنر، شوری از دانستن و حس قلبی برای مسئولیت پذیری و زیستی اخلاقی برانگیزد، حضور در آن به سان نماز بهداشت روانی بیافریند، از شکاف‌‌‌های تربیتی (اعم از نظری و عملی و...) خانه و مدرسه بکاهد و به حرمت درس و احترام معلمی بیشتر توجه شود.

در همین زمینه: معرفی کتاب | در تمنّای یادگیری کتاب درس کاوی منتشر شد بازگشت به پداگوژی درس پژوهی در برنامه درسی تربیت معلم درس‌ پژوهی کتاب درس پژوهی منتشر شد ساحت معلمی

منبع: همشهری آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۵۹۰۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سبک زندگی ایرانی اسلامی باید ترویج شود/لزوم معرفی دختران موفق کرد

به گزارش خبرنگار مهر، آمنه غلام‌ویسی صبح چهارشنبه در جلسه قرارگاه رسانه‌ای استان که با موضوع روز دختر در سنندج برگزار شد، اظهار کرد: با بیان اینکه دشمنان و جوامع غربی هجوم گسترده‌ای برای ضربه زدن به هویت دختران ایران اسلامی را پیش گرفته‌اند، اظهار کرد: خوشبختانه زن و دختر ایرانی جایگاه، احترام و حرمت بالایی دارند و براحتی در اماکن عمومی تردد می‌کنند.

وی افزود: بهترین سبک زندگی سبک زندگی ایرانی است و باید ترویج و تقویت شود و اجازه ندهیم دشمن بر این سبک زندگی اثر بگذارد.

غلام‌ویسی تصریح کرد: باید الگوسازی از زن و دختر موفق در جامعه ترویج یابد و دختران موفق معرفی شوند تا همه دختران با توانمندی انها آشنا شوند.

وی بر لزوم معرفی دختران موفق کرد اضافه کرد: این مهم نیازمند تولید محتوا در فضای مجازی و رسانه‌ها است و همه باید دست در دست هم دهند و در این عرصه ورود کنند.

مدیرکل ورزش و جوانان کردستان اذعان کرد: غرب بدنبال معرفی الگوی غربی و توخالی است و نباید اجازه داد این الگوها بر جوانان ما اثربگذارد.

مسوول امور بانوان آموزش و پرورش کردستان نیز در این جلسه خاطر نشان کرد: آموزش و پرورش در راستای روز دختر برنامه‌های متنوعی را در سطح مدارس استان خواهد داشت و معرفی دختران موفق دانش‌آموز یکی از این برنامه‌ها خواهد بود.

لیلا حیدری عنوان کرد: باید دختران موفق عرصه‌های مختلف علمی، ورزشی، هنری و غیره معرفی شوند.

کد خبر 6094047

دیگر خبرها

  • توزیع ۳.۸ میلیون شیر رایگان در مدارس چهارمحال و بختیاری
  • گفته و ها و ناگفته های معلمان در دیدار با رئیس‌جمهور
  • هوش مصنوعی به زبان ساده برای کودکان و نوجوانان
  • سبک زندگی ایرانی اسلامی باید ترویج شود/لزوم معرفی دختران موفق کرد
  • بحران ادبیات داریم
  • مراسم روز معلم متفاوت در مرکز یادگیری دانا
  •  معرفی کتاب های بازار مالی
  • خراسان جنوبی گنجینه ناشناخته سرمایه گذاری /اکسپو سکوی پرتاب توسعه
  • افتتاح نمایشگاه فرصت‌های متنوع یادگیری در هفته گرامیداشت مقام معلم
  • موزه نادر، خانه‌ای برای ادب‌ورزی/ مهمانی هر روز هفته با یار مهربان